Toen Beethoven zo oud was als jij

wo 22 mei

AANVANG: 12:40

Studium generale meets Storioni Festival

Dit concert hebben we speciaal geprogrammeerd voor de studenten van de TU/e. Er worden stukken gespeeld die gecomponeerd zijn door geniale componisten, toen ze pas begin twintig waren.

Joly Braga Santos (1924-1988) componeerde zijn eerste strijkkwartet op slechts 21-jarige leeftijd in 1945. Hij wordt herinnerd als een van de toonaangevende Portugese componisten van de 20e eeuw, met zes symfonieën en kamermuziek op zijn naam. Recentelijk heeft zijn muziek, na een kleine golf van opnames, terecht meer aandacht gekregen. Zijn Eerste Strijkkwartet uit 1945 wordt gezegd beïnvloed te zijn door grootheden als Ralph Vaughan Williams en Béla Bártok – een onwaarschijnlijk duo! Het Otilka Quartet, een dynamisch en internationaal ensemble van vier nieuwsgierige muzikanten brengt dit prachtige werk ten gehore.

Het Storioni Trio speelt het opus 44 van de toen pas 22-jarige Beethoven. Hoewel hij dit thema met variaties op jonge leeftijd heeft geschreven, is het duidelijk dat hij toen al een genie was. Het thema is super simpel, maar met iedere variatie die volgt, voegt Beethoven virtuositeit, diepgang en vrolijkheid toe. Het werk eindigt met een klapper!

 

Programma

Joly braga Santos 1e strijkkwartet - Delen 3&4
Beethoven opus 44