Een sprankelend festival

april, 2023
De harten van liefhebbers van klassieke muziek in de regio Eindhoven gaan vol verwachting harder kloppen nu de maand mei nadert.

Want dan zijn talloze oren en ogen weer gericht op het sprankelende Storioni Festival. Dit joviale Brabantse muziekfeest wordt sinds 2007 gedragen door het internationaal geliefde Storioni Trio van violist Wouter Vossen, zijn broer cellist Marc Vossen en pianist Bart van de Roer. Kloppend hart van dit kamermuziekfestival is het Muziekgebouw Eindhoven waar sinds het prille begin volle zalen met enthousiast publiek weerklonken van bijzondere programma’s met toonaangevende musici als Krzysztof Penderecki, Pekka Kuusisto, Jean-Yves Thibaudet, Gidon Kremer, Kathryn Stott, Mischa Maisky, Vadim Repin en Sol Gabetta.

Maar ook elders in Eindhoven strijken vermaarde musici van over de hele wereld neer om de vreugde van het muziekfestijn te vergroten. Zoals in het Evoluon, het befaamde futuristische gebouw gewijd aan techniek, nieuwe ontdekkingen en vooruitgang. Of in de schilderachtige tuin van Kasteel Heeze, een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Of te midden van modern design in de werkplaats van de Eindhovense vormgever en fijnproever Piet Hein Eek. Mooie rode draden hebben de musici door het rijke programma getrokken, zoals vriendschap tussen componisten en hun mecenas en muziek van vrouwelijke componisten, onder wie Clara Schumann en ‘onze’ Belle van Zuylen. Al die rode draden kun je samenvatten in het woord ‘klankverwanten’. Het Storioni Trio heeft vele internationale collega musici uitgenodigd en jong aanstormend talent, musici die klankverwanten zijn van elkaar.

Dit vindt allemaal plaats in de tweede week van het festival, van woensdag 24 tot en met 28 mei.

Hieraan voorafgaand is in de eerste week vanaf 15 mei een ‘Outreach week’, waarin de focus op maatschappelijke projecten, talentontwikkeling en educatie ligt. Het festival wil een breder publiek bereiken en vooral die mensen in contact brengen met kamermuziek voor wie de drempel naar de concertzaal soms nog hoog is. In de Outreach-week worden concerten georganiseerd voor ouderen en jongeren met een fysieke of mentale uitdaging zoals alzheimer en autisme. Muziek en dans staan centraal waarbij het Storioni Trio en danser Andrew Greenwood samen met patiënten en mantelzorgers ontdekken wat de mogelijkheden en effecten zijn van klank en beweging. Bij de ontwikkeling van het programma en het bereiken van de doelgroepen wordt samengewerkt met onder meer het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Stichting Papageno, Bij Ons Thuis, de Technische Universiteit en Tilburg University. Het belooft twee bijzondere weken te worden!