Over Storioni Festival

Geschiedenis

Het van oorsprong Brabantse Storioni Trio en Muziekgebouw Eindhoven namen al in 2007 samen het initiatief tot een kamermuziekfestival van internationale allure. Er volgden veel succesvolle edities met concerten door Noord-Brabant, met als één van de hoogtepunten de jubileumeditie in 2017. Volle zalen en een publiek dat reikhalzend uitkijkt naar de volgende editie met musici van internationale topklasse. Het festival wist zich op de kaart te zetten door bijzondere programma’s en samenwerkingen met toonaangevende musici als Krzysztof Penderecki, Pekka Kuusisto, Jean-Yves Thibaudet, Gidon Kremer, Kathryn Stott, Mischa Maisky, Vadim Repin en Sol Gabetta. Die voor prachtige muziek en vermaak zorgen.

Tijd voor verandering

In 2019 is de stap gemaakt om het festival in een ander jasje te steken. Na elf zeer succesvolle edities van het internationale kamermuziekfestival waren de tijden, de (muziek)wereld en ook de eigen ideeën veranderd. Het trio achtte de tijd rijp voor verandering.

Het werd tijd om een heel nieuw festival neer te zetten, maar met behoud van de kwaliteit van alle vorige edities. Wat natuurlijk zal blijven is het Storioni Trio dat vele (internationale) muzikale vrienden uitnodigt. Het Storioni Festival is veranderd in een echt stadsfestival wat helemaal aansluit bij het DNA van Eindhoven, van technologie, design en wetenschap.

Een festival in en met de stad Eindhoven. Niet alleen in het Muziekgebouw Eindhoven, maar ook daarbuiten. ’s Avonds én overdag. Met meer festivalbeleving, meer impact en bredere publieksgroepen. Hiervoor trekken we op de zaterdag voor het festival de stad in tijdens Music in the Streets. In het eerste jaar al bruiste de binnenstad van muzikale acts en activiteiten waarbij de verbinding werd gezocht met elkaar en de stad.

Over het Muziekgebouw

Muziekgebouw Eindhoven is een eigentijdse concertzaal met een internationale allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten, solisten, bands en artiesten. Jaarlijks vinden ruim 160.000 muziekliefhebbers hun weg naar dit bijzondere gebouw in het hart van Eindhoven. Muziekgebouw Eindhoven bestaat uit twee zalen: de grote zaal heeft circa 1250 zitplaatsen, de kleine zaal circa 400. De missie van het Muziekgebouw Eindhoven is om mensen te verrijken en inspireren met muziek als medium.

Over het Storioni Trio

Het Storioni Trio bestaat uit:

  • Bart van de Roer – piano
  • Wouter Vossen – viool
  • Marc Vossen – cello

Het Storioni Trio dat is opgericht in 1995 voert werken uit voor pianotrio, variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Henze. Het trio is een vooraanstaand expert in het triple concerto repertoire (Beethoven, Casella, Juon, Martinu, Moor, Voříšek). Het Storioni Trio heeft opdrachten gegeven aan componisten zoals Kevin Volans, David Lang, Peter-Jan Wagemans, Nico Muhly en Willem Jeths voor het schrijven van triple concerto die zij tevens in première hebben laten gaan. De repetities van het trio zijn even indringend als hun concerten en dienen beide om verder te gaan dan de muziek en het vertellen van het verhaal.

“Een hecht, geanimeerd ensemble in klank en interpretatieve intentie. Degenen die misschien niet het Triple Concerto onder mooiste werken van Beethoven rekenen, zouden wel eens kunnen worden verleid door deze intelligente, evenwichtige en prachtig gespeelde uitvoeringen”

– Gramophone-

Het Storioni Trio heeft opgetreden in Wigmore Hall, Carnegie Hall, het Concertgebouw en op festivals als Kuhmo, Mecklenburg Vorpommern Festival, Osnabrück Kammermusiktage en Trio Festival in de Philharmonie Moskou. Verschillende tours leidde het trio naar India, het Midden-Oosten, Australië, Taiwan, Japan en de Verenigde Staten.