Over Storioni Festival

Geschiedenis

Het van oorsprong Brabantse Storioni Trio en Muziekgebouw Eindhoven namen al in 2007 samen het initiatief tot een kamermuziekfestival van internationale allure. Er volgden veel succesvolle edities met concerten door Noord-Brabant, met als één van de hoogtepunten de jubileumeditie in 2017. Volle zalen en een publiek dat reikhalzend uitkijkt naar de volgende editie met musici van internationale topklasse. Het festival wist zich op de kaart te zetten door bijzondere programma’s en samenwerkingen met toonaangevende musici als Krzysztof Penderecki, Pekka Kuusisto, Jean-Yves Thibaudet, Gidon Kremer, Kathryn Stott, Mischa Maisky, Vadim Repin en Sol Gabetta. Die voor prachtige muziek en vermaak zorgen.

Nieuwe ambities

Ambitie van het Storioni Festival is om met bijzondere concerten, gedurfde programmering en topmusici onze liefde voor de kamermuziek te delen met zoveel mogelijk mensen. Inmiddels heeft het festival zich ontwikkeld tot een toonaangevend internationaal kamermuziekfestival. Met een programmering van wereldniveau, een informele festivalsfeer en innovatieve producties heeft het een sterke positie opgebouwd bij publiek, pers en de (inter-)nationale muziekwereld.
Het Storioni Festival is een stadsfestival in en met de stad Eindhoven wat aansluit bij het DNA van Eindhoven, van technologie, design en wetenschap, met muziekcultuur als drijvende kracht.

Nieuwe formule 2023. Om optimaal invulling te kunnen geven aan nieuwe ambities voor kwaliteit, talentontwikkeling en maatschappelijke impact breidt het festival haar uit naar twee weken:
In de eerste week, de ‘Outreach week’, ligt de focus op maatschappelijke projecten, talentontwikkeling en educatie. Met de maatschappelijke projecten richten we ons op ouderen en jongeren met een fysieke en/of mentale uitdaging. Deze week mondt uit in het grote Music in the Streets op zaterdag, met vele openbare concerten door professionals en amateurs in de binnenstad van Eindhoven.
De tweede week vinden de grote publieksconcerten plaats in de verschillende hotspots in en om Eindhoven. Naast unieke ontmoetingen tussen internationale topsolisten en -ensembles is er extra aandacht voor jong toptalent middels het Storioni Concours, de presentatie van een Spotlight Artist, Storioni Next Generation Ensemble en gelegenheidsensemble Storioni Soloists. Zo biedt het festival jonge professionals een opstap tot een internationale carrière.
Dit is onze ambitie!

De locaties

Naast concerten in het Muziekgebouw Eindhoven worden concerten georganiseerd op festival hot spots bij onder meer bij Piet Hein Eek, Kasteel Heeze en het Evoluon. Dit zijn locaties van betekenis voor Eindhoven en hebben met de vorming van de stad te maken, geschiedkundig of op het gebied van techniek, innovatie en design. De locaties maken deel uit van de muzikale beleving, tussen de muren die geschiedenis ademen, de futuristische technologie of de zaagmachines bij Piet Hein Eek. En het Muziekgebouw Eindhoven is een eigentijdse concertzaal met een internationale allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten, solisten, bands en artiesten. 

Over het Storioni Trio

Het Storioni Trio bestaat uit:

  • Bart van de Roer – piano
  • Wouter Vossen – viool
  • Marc Vossen – cello

Het Storioni Trio dat is opgericht in 1995 voert werken uit voor pianotrio, variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Henze. Het trio is een vooraanstaand expert in het triple concerto repertoire (Beethoven, Casella, Juon, Martinu, Moor, Voříšek). Het Storioni Trio heeft opdrachten gegeven aan componisten zoals Kevin Volans, David Lang, Peter-Jan Wagemans, Nico Muhly en Willem Jeths voor het schrijven van triple concerto die zij tevens in première hebben laten gaan. De repetities van het trio zijn even indringend als hun concerten en dienen beide om verder te gaan dan de muziek en het vertellen van het verhaal.

“Een hecht, geanimeerd ensemble in klank en interpretatieve intentie. Degenen die misschien niet het Triple Concerto onder mooiste werken van Beethoven rekenen, zouden wel eens kunnen worden verleid door deze intelligente, evenwichtige en prachtig gespeelde uitvoeringen”

– Gramophone-

Het Storioni Trio heeft opgetreden in Wigmore Hall, Carnegie Hall, het Concertgebouw en op festivals als Kuhmo, Mecklenburg Vorpommern Festival, Osnabrück Kammermusiktage en Trio Festival in de Philharmonie Moskou. Verschillende tours leidde het trio naar India, het Midden-Oosten, Australië, Taiwan, Japan en de Verenigde Staten.