Alle Musici

Minna Pensola

Viool

Violiste Minna Pensola staat bekend als een gepassioneerde uitvoerder, verkwikkende soliste en energieke orkestleider. Als inspirerende medemusicus en docent is ze regelmatig te gast op vele internationale kamermuziekfestivals. Pensola is een veelzijdige speler in het muzikale veld en heeft regelmatig clubavonden georganiseerd waarbij een informele baravond wordt gecombineerd met klassieke livemuziek in haar geboortestad Helsinki. Ook is ze medeoprichter van de PuKamaChamber-concertreeks, die ze samen met haar echtgenoot, violist Antti Tikkanen, leidt. Haar actieve en nauwe band met Finse componisten heeft geleid tot vele werken die aan haar zijn opgedragen. De komende seizoenen brengen premières van kamermuziekwerken van Lotta Wennäkoski en Magnus Lindberg, evenals een concert voor twee violen van Osmo Tapio Räihälä (met Joensuu City Orchestra & Antti Tikkanen, viool).

Minna Pensola is sinds 2021 medeartistiek directeur van het Kuhmo Chamber Music Festival. Tussen 2019 en 2024 is ze de artistieke partner van het Joensuu City Orchestra. Pensola was artistiek directeur van Sysmä Summer Sounds van 2006 tot 2012 en lid van de selectiegroep voor het Wonderfeel-weekend van het Helsinki Festival in 2020-2021.

Ze is lid van het bekroonde strijkkwartet Meta4, doceert kamermuziek aan de European Chamber Music Academy (ECMA) en viool aan de Sibelius Academy. Haar eigen studie begon aan het Helsinki Conservatory, ging verder aan de Sibelius Academy en werd uiteindelijk afgerond aan de Hochschule für Musik und Theater Zürich en de European Chamber Music Academy (ECMA). Belangrijke mentoren op die reis zijn onder meer Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothoni, Ana Chumachenko, Josef Rissin, Hatto Beyerle, Johannes Meissl, evenals talloze inspirerende collega’s onderweg. Het instrument van Minna Pensola is een viool van Carlo Bergonzi uit 1732, eigendom van de Signe and Ane Gyllenberg Foundation. Buiten het podium wordt het opzwepende tempo gehandhaafd door twee dochters, twee katten en een hamster.

Violiste Minna Pensola staat bekend als een gepassioneerde uitvoerder, verkwikkende soliste en energieke orkestleider.

Luisteren