Alle Musici

Lilli Maijala

Altviool

Lilli Maijala, altviool (Finland) is sinds 2011 hoofd van de altviool faculteit van de beroemde Sibelius Academie in Helsinki en trad tegelijkertijd regelmatig op als solist en kamermuzikant op podia in heel Europa. In september 2023 begon Maijala als nieuw benoemd hoogleraar altviool aan de Kunstuniversiteit van Zürich. Ze trad op als artiest met orkesten als het Helsinki Philharmonic, Lapland Chamber Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, Lahti Symphony Orchestra, Camerata Salzburg, Folkwang Kammerorchester Essen en Tapiola Sinfonietta met dirigenten als Nathalie Stutzmann, Santtu-Matias Rouvali en John. Storgards. Ze gaf de wereldpremière van Lauri Kilpiö’s Altvioolconcert met de Jyväskylä Sinfonia in 2013. 

 

Haar laatste opnames omvatten het Concerto voor altviool, contrabas en kamerorkest van Pehr Henrik Nordgren (met Olivier Thiery en het Ostrobothnian Chamber Orchestra) en het Peteris Vasks Altvioolconcert ( met het Tallinn Chamber Orchestra), beide onder leiding van Juha Kangas. Ze kreeg lovende kritieken op tal van internationale concoursen, waaronder de München ARD Competition, de Nordic Viola Competition en de Viola Space Tokyo International Viola Competition. In 2003 behaalde ze de eerste prijs op het Klassik Festival Ruhr, gehouden in samenwerking met verschillende muziekacademies in heel Europa. Momenteel gevestigd in Amsterdam, verdeeld Lilli haar tijd tussen vele internationale podia zoals West Cork Chamber Music Festival, IMS Prussia Cove, Festival Resonances, Peasmarsh Chamber Music Festival, Oslo Kammermusikkfest, Musikdorf Ernen en Delft Chamber Music Festival. 

 

Eerder maakte ze deel uit van het veelgeprezen kwartetlab met cellist Pieter Wispelwey en violisten Patricia Kopatchinskaja en Pekka Kuusisto, nu is ze lid van het nieuw opgerichte Valo Quartet. Na uitgebreide studies door heel Duitsland en Scandinavië bij onder meer Diemut Poppen en Lars Anders Tomter, koestert ze nu de kans om actief deel te nemen aan de vorming van een nieuwe generatie altviolisten. Maijala speelt voornamelijk op een altviool van Jean-Baptiste Vuillaume uit 1870, in bruikleen met vriendelijke toestemming van de Finse Culturele Stichting, en op een barokaltviool.

 

"Maijala speelt voornamelijk op een altviool van Jean-Baptiste Vuillaume uit 1870, in bruikleen met vriendelijke toestemming van de Finse Culturele Stichting."

Luisteren