In dit lunchpauzeconcert in Muziekgebouw Eindhoven zijn musici van de jongere generatie te horen, die in vorige seizoenen werden opgeleid en geïnspireerd door het Storioni Trio. Dit zijn de Next Generation Artists. Zij wijden zich aan vier negentiende-eeuwse bevriende tijdgenoten, Julius Röntgen, Franz Liszt, Johannes Brahms en Edvard Grieg.
De Duits-Nederlandse pianist en componist Julius Röntgen is voor Nederland van muziekhistorisch belang, niet alleen door zijn vele werken die op Hollandse bodem zijn ontstaan maar ook door zijn bijdrage in het muziekonderwijs en het concertleven. Op uitnodiging van Röntgen kwamen veel bekende componisten naar ons land voor concerten. Dit vroegere wonderkind uit Leipzig had als componist veel aan zijn vriendschappen met Franz Liszt, Johannes Brahms en vooral Edvard Grieg, die zijn Lyrische Stücke aan Röntgen opdroeg. Het Skaza Kwartet opent dit concert met het Quartettino in a-kl. van Röntgen.
Aansluitend haalt Franz Liszt in de Tarantella herinneringen op aan zijn omzwervingen door Italië, samen met zijn vriendin gravin Marie d’Agoult en schrijfster George Sand, de latere partner van Frédéric Chopin. Iin de herfst van zijn leven schreef Brahms in zijn melancholieke late stijl twee heerlijke Klarinetsonates opus 120 voor de bevriende klarinettist Richard Mühlfeld met wie hij zo vaak had samengespeeld.
Edvard Grieg zwaait het publiek uit met zijn levendige dansante Noorse folklore, hier nota bene gespeeld door een kwartet van saxofoons, het Maat Saxophone Kwartet.


Programme

Julius Röntgen – Quartettino in a-kl. (1922) (Skazka Kwartet)

Franz Liszt – ‘Tarantella’, uit Venezia e Napoli

Johannes Brahms – Klarinetsonate op.120 nr.2

Edvard Grieg – drie delen uit ‘Noorse dansen’ (Maat Saxophone Quartet)

Musici: