Het tweede concert (19.00u) op Kasteel Heeze opent met muziek van een negenjarig wonderkind dat met zijn vader, moeder en zusje tijdelijk was neergestreken in ons land: Wolfgang Amadeus Mozart. Voor de gelegenheid van het installatiefeest van stadhouder Willem V in Den Haag (in 1766) schreef de jonge componist een reeks variaties voor klavier op een Hollands lied van hofcomponist Christiaan Ernst Graaf ‘Laat ons juichen Batavieren! Thans verschijnt d’Oranjezon’ (KV 24).
Vervolgens een werk dat door de legendarische jazz-klarinettist Benny Goodman en Leonard Bernstein in première werd gebracht in 1963, kort na het plotse overlijden van de componist: de Sonate voor klarinet en piano van Francis Poulenc. In de eerste twee delen kijkt Poulenc met melancholie en devotie terug op zijn leven, maar de finale is speels en joyeus alsof clown Poulenc als vanouds lach en ernst door elkaar mengt.
Daarna onbekende herontdekte bladzijden voor drie strijkers en piano van de Roemeense vioolvirtuoos George Enescu, Nocturne Ville de Avrayen, voor pianokwartet, opgedragen aan zijn goede muziekvriend Fernand Halphen. De uitvoering van zijn Poème Roumain in Boekarest was een sensatie en kort daarop adopteerde de Roemeense koningin Elizabeth Enescu als haar ‘geestelijke zoon’. Zo’n vijftien jaar later is er een andere belangrijke vrouw in zijn leven: Enescu wordt verliefd op de steenrijke Maria (Maruca) Cantacuzino. De verhouding is een openbaar geheim die jarenlang aanhoudt. Op late leeftijd treden zij in het huwelijk.
Als afsluiting klinkt Beethovens Pianotrio in D opus 70 nr.1, opgedragen aan gravin Anna Marie Erdödy die hem financieel ondersteunde en bij wie Beethoven enige tijd inwoonde. Dit ‘Geistertrio‘ is een van de mooiste en aangrijpendste kamermuzikale werken uit Ludwig van Beethovens middelste scheppingsperiode. De première van het werk vond, met Beethoven achter de piano, met kerst 1808 in haar salon plaats. Een bezoeker, de componist en muziekrecensent Johann Friedrich Reichardt, schrijft: ‘Zo’n hemels deel, zoals dat in het trio voorkwam, heb ik nog nooit van hem gehoord. (…) Mijn ziel smelt iedere keer wanneer ik eraan denk.’ In dit dieptrieste langzame deel (Largo) dat ook Reichardt zo ontroerde lijkt de componist daadwerkelijk in een ‘Geisterwelt’ te verkeren.

Italiaans Buffet op Kasteel Heeze

Voorafgaand aan dit concert kunt u genieten van een maaltijd in het kasteel, een Italiaans buffet. De kosten hiervoor zijn € 25,-. Bij deze maaltijd is de rondleiding (zie hieronder) gratis!
Aanmelden voor het Italiaans Buffet kan tot maandag 15 mei. Wees er snel bij want het is bijna volgeboekt!
Inschrijving voor het Italiaanse Buffet: klik [hier] GESLOTEN

Rondleiding Kasteel Heeze

Ook kunt u deelnemen aan een rondleiding in Kasteel Heeze. Een deskundige gids neemt u mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de prachtige wandtapijten in de grote en kleine salon, het unieke bad in Romeinse stijl en het authentieke interieur. Bereid u ook voor op een verrassingsconcertje in de muziekkamer!
De rondleiding duurt ongeveer 20 minuten. (Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.)
De kosten voor volwassenen bedragen € 8,- per persoon, voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar € 4,-.
Inschrijving rondleiding: klik [hier] GESLOTEN


Programme

Wolfgang Amadeus Mozart – Variaties over ‘Laat ons juichen Batavieren!’ KV 24

Francis Poulenc – Klarinetsonate

George Enescu – Nocturne Ville de Avrayen

Ludwig van Beethoven – Pianotrio opus 70 nr. 1 ‘Geistertrio’