Dit programma staat in het teken van ‘De muzikale wereld van Picasso’, de Spaanse schilder die in politiek asiel leefde in Frankrijk en contacten onderhield met tal van Franse en Spaanse componisten en musici, onder wie Érik Satie, Maurice Ravel, Igor Stravinsky en Manuel de Falla, van wie hij beroemde portretten maakte. Dit thema brengt het Storioni Festival in Spaanse sferen, met muziek die zo herkenbaar doordrenkt is van de zon en zuidelijke folklore van het Iberische schiereiland.

Het concert opent met de beroemde Siete Canciones populares españolas (Zeven Spaanse volksliederen) uit 1914 van de Spaanse componist Manuel de Falla. De overweging die hem bij het componeren leidde omschreef hij als volgt: ‘Naar mijn bescheiden mening is bij een volkslied de geest belangrijker dan de letter. Ritme, toonsoort en melodische intervallen zijn de hoofdzaak. Het volk bevestigt dit door de melodische lijn voortdurend te variëren.’ Aansluitend een van de favoriete toegiften onder cellisten, Requiebros van de grote Spaanse cellist Gaspar Cassadó en opgedragen aan zijn beroemde collega cellist Pablo Casals. De Spaanse titel betekent zo veel als ‘complimenten’. Echo’s van de Andalusische zigeunermuziek en de flamenco-gitaarmuziek klinken door in het prachtige Pianokwartet van Joaquín Turina. Het van oorsprong Catalaanse liedje El Cant dels Ocells (Het lied van de vogels) werd door Pablo Casals bewerkt voor cello. Uit protest tegen het Franco-regime opende hij ieder concert met dit bewogen lied. Vandaag hoort u dit ‘lied van de vogels’ in een bijzondere bewerking voor pianotrio en boventoonzanger! Het concert sluit af met delen uit Manuel de Falla’s El amor brujo (Liefde en hekserij), een macabere liefdesgeschiedenis van een zigeunermeisje.

Storioni Café

Na dit concert is er ‘Storioni Café’ in de werkplaats met interviews en gesprekken met Piet Hein Eek en musici.

Eten bij Piet

Bij Piet Hein Eek zijn diverse opties om snel te snacken. In het Lobby Restaurant kunt u genieten van de heerlijkste gerechten. Reserveren kan [hier] of stuur een mail naar <restaurant@pietheineek.nl>.

Shop & showroom

De winkel en showroom zijn tot 19:00 uur open. Kijk ook op https://pietheineek.nl/winkel-informatie

DE WINKEL VAN PIET HEIN EEK
Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven


Programme

Manuel de Falla – Siete canciones populares Españolas (1914)

Gaspar Cassadó – Requiebros voor cello en piano

Joachin Turina – Pianokwartet in a-kl. Op.67

Pablo Casals – Song of the birds

Manuel de Falla – El Amor Brujo

Musici:

Anna Fedorova
piano
Wouter Vossen
Viool
Steven Osborne
piano
Elina Vähälä
viool
Hannah Strijbos
altviool
Bart van de Roer
Piano
Storioni Trio
Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) & Marc Vossen (cello)
Gareth Lubbe
altviool en boventoonzang
Franziska Hoelscher
viool
Isobel Warmelink
viool
Marc Vossen
Cello
Iedje van Wees
cello
Sasha Witteveen
contrabas
Danae Dörken
piano