Het programma van dit vroege avondconcert (19.00 u) staat in het teken van vriendschap en heeft als titel ‘De Keuze van Karmit’, naar de jonge Israëlisch-Nederlandse componiste Karmit Fadael (1996). Opgegroeid in een dorpje in Friesland studeerde ze in 2019 met onderscheiding af in compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Calliope Tsoupaki, Guus Janssen en Martijn Padding. Inmiddels zag ze haar muziek uitgevoerd worden door het Radio Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Noord Nederlands Orkest. Aan het eind van het programma is de wereldpremière te horen van haar compositie ‘Misericordia’ voor pianotrio en boventoonzang, uitgevoerd door het Storioni Trio en boventoonzanger Garreth Lubbe. Misericordia is een oproep tot barmhartigheid als morele plicht: ‘Help de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, vreemdelingen herbergen, zieken bezoeken, gevangenen bezoeken en doden begraven’.
Daarvóór klinkt muziek van het misschien wel beroemdste componistenechtpaar uit de geschiedenis, Robert en Clara Schumann. En natuurlijk hun relatie met Johannes Brahms, wiens Scherzo het programma opent. Van Clara hoort u de Drie Romances voor viool en piano opus 22 opgedragen aan Brahms’ goede vriend Joseph Joachim, later dé toonaangevende violist van Duitsland. En van Robert de Sonate voor viool en piano nr. 1 in a opus 105 vol innerlijke onrust en weerbarstigheid. ‘Het raakte de diepste snaren in mijn hart’ vond Robert, toen Clara het werk thuis in Düsseldorf speelde met violist Joseph Joachim.
Dan een sprong in de tijd naar muziek van Olivier Messiaen die rond de geallieerde bevrijding van Parijs in de zomer van 1944 ‘Twintig blikken op het kind Jezus’ aan het papier toevertrouwde, een soort Weihnachts-Oratorium voor piano. Hier horen we een deel over de stilte, Regard du silence.

Storioni Café

Na dit concert is er tussen 20:15 en 20:45 uur ‘Storioni Café’ in de Stadsfoyer van het Muziekgebouw. Er zijn dan gesprekken met musici en een mini workshop ‘boventoonzingen’ door Gareth Lubbe!


Programme

Johannes Brahms – Scherzo voor altviool en piano

Clara Schumann – Romances op. 22 voor viool en piano

Robert Schumann – Vioolsonate in a op. 105

Olivier Messiaen – Regard du silence, uit Vingt regards sur l'Enfant Jésus

Karmit Fadael – Misericordia voor pianotrio en boventoonzang (wereldpremière)

Musici:

Bart van de Roer
Piano
Elina Vähälä
viool
Nino Gvetadze
piano
Frederieke Saeijs
Viool
Steven Osborne
piano
Storioni Trio
Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) & Marc Vossen (cello)
Gareth Lubbe
altviool en boventoonzang