De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Vera begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij de Russische pianopedagoog Kamilla Bystrova. Ze vervolgde haar opleiding bij David Kuyken en studeerde cum laude af in 2011. Ze verhuisde vervolgens naar Oostenrijk om bij George Kern te studeren aan de Universität Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk), waar ze in 2015 haar solistendiploma ontving. Daarnaast werkte ze met Konstantin Bogino in de ‘Corso di Alto Perfezionamento ‘aan de Accademia Santa Cecilia in Bergamo (Italië) en ontving coaching en muzikaal advies van de legendarische Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich in Londen, die haar beschrijft als ‘een buitengewoon begaafd en interessant kunstenaar’.

Op zestienjarige leeftijd won Vera Kooper de tweede prijs op het Internationale Steinway Concours in Amsterdam. In 2007 en 2008 ontving ze topprijzen op het Prinses Christina Concours, zowel als soliste als met haar duo partner violiste Emmy Storms. Deze successen resulteerden in uitnodigingen in binnen- en buitenland, optredens in het Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), de Oosterpoort (Groningen), het Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), het Muziekgebouw Eindhoven en festivals zoals het Grachtenfestival Amsterdam, het Peter de Grote Festival, Musica Mundi Chamber Music Festival, Festival Musica Russa en het Aurora Chamber Music Festival en tournees door Nederland en Duitsland met orkesten zoals Sinfonia Rotterdam en het Nationaal Jeugdorkest.

In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig project, evolueerde hun onderneming snel en werd een intensieve en succesvolle samenwerking. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Rainer Schmidt (Hagen Quartet), Trio Wanderer en Anton Kernjak en won talloze prijzen, waaronder 1e prijzen op de Stasys Vainiunas International Chamber Music Competition in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationale Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus concours in Zwitserland (2017). Met ongeveer 50 concerten per seizoen hebben ze uitvoerig opgetreden in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten op locaties zoals het Concertgebouw (Amsterdam), het National Center of Performing Arts (Beijing), de Gang Dong Art Centre (Seoul), St. Johns Smith Square (Londen) en het Jerusalem Music Centre. Ze verschenen op festivals zoals het New York Chamber Music Festival, het Swiss Chamber Music Festival, Musikdorf Ernen en het Salzburger Kammermusik Festival.

In 2017 brachten ze voor Naxos Records hun debuut-CD uit met werken van Sergei Taneyev en Alexander Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Shostakovich, geproduceerd door Odradek Records, werd uitgebracht in 2018 en ontving grote internationale bijval.

Hoogtepunten van de komende seizoenen zijn een uitvoering van Beethoven’s Triple Concerto met het Basel Chamber Orchestra, een residentie op het West Cork Chamber Music Festival, de première van een nieuw pianotrio van Lera Auerbach, een samenwerking met violist Nobuko Imai en andere concerten in Europa en China. In 2020 zal Vera haar eerste solo-CD, gewijd aan Beethoven, uitbrengen en een uitgebreide tournee maken met presentator Floris Kortie, met 50 uitvoeringen van “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.