Sebastian Fagerlund (1972) heeft zich gevestigd als een van de meest vooraanstaande Europese componisten van zijn generatie. Hij studeerde compositie aan de Sibelius Academie in Helsinki onder begeleiding van Erkki Jokinen en behaalde zijn diploma compositie in 2004. Belangrijke aspecten van Fagerlunds werk zijn zijn interesse in grootschalige vormen en een diepgaande kijk op muziek die fundamentele vragen en existentiële ervaringen uitdrukt. Fagerlund werd door BBC Music Magazine beschreven als het tonen van ‘grenzeloze technische middelen ten dienste van een aanzienlijke verbeeldingskracht’.

Een zeer virtuoos instrumentaal gevoel en een sterk gevoel voor muzikaliteit is merkbaar in al zijn werken, waarbij hij muzikale drama’s creëert waarin krachtige expressie wordt gecombineerd met intensiteit en levendige communicatie, evenals een openheid voor verschillende muzikale tradities.

Werken van Fagerlund zijn in opdracht van en uitgevoerd door grote orkesten, uitstekende dirigenten en musici over de hele wereld. Zijn productie omvat opera-, kamer- en solowerken, met als belangrijkste stukken zijn opera’s en werken voor orkest. Tot zijn werken behoren het BBC Symphony Orchestra, Gothenburg Symphony Orchestra, Finnish Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony Orchestra, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Nederlands Radio Filharmonisch Orkest, NAC Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchestra, Hong Kong Philharmonic Orchestra en hij heeft nauw samengewerkt met dirigenten en musici als Hannu Lintu, Anne Sofie von Otter, Edward Gardner, Nicolas Altstaedt, Dima Slobodeniouk, Pekka Kuusisto, Sharon Bezaly, Sakari Oramo, Christoffer Sundqvist, Osmo Vänskä en John Storgårds. Fagerlund was gastcomponist op tal van festivals over de hele wereld, zoals Aspen Music Festival, Baltic Sea Festival en Kuhmo Chamber Music Festival.