Saskia Viersen studeerde in Amsterdam o.a. bij Herman Krebbers en Davina van Wely. Na het winnen van de 1e prijs op het Oskar Back Concours 1991, vervolgde zij haar studie bij Thomas Zehetmair en Thomas Brandis aan de Hochschule der Künste in Berlijn, waar zij vervolgens bijna 20 jaar bleef wonen.

Vanaf 1999 was Saskia primarius van het in Berlijn opgerichte Athena Quartett. Het kwartet studeerde bij het Alban Berg Quartett, won internationale prijzen (o.a. Concours de Genève) en gaf vele concerten. Voor de 2011 verschenen CD bij Neos/WDR met alle strijkkwartetten van György Kurtág ontving het kwartet voor deze CD een Diapason d’Or.

Als soliste trad zij op met o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Orchestra Philharmonica Buenos Aires en de Berliner Symphoniker.
Naast haar huidige orkestbaan als plaatsvervangend 1e concertmeester bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, speelt zij in meerdere kamermuziekformaties, waaronder het Athena Ensemble in Osnabrück/Berlijn.