Saskia Temmink (1968) is een Nederlandse actrice. Ze speelt op televisie, in films, als stemactrice en in het theater. Dit doet ze al sinds haar afstuderen aan de Toneelacademie in Maastricht in 1990. Ze is te zien in producties van veel verschillende theatergezelschappen, zoals Orkater, Theatergroep Hollandia, Toneelgroep Amsterdam, De Theatercompagnie, Het Nationale Toneel en Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Ook geeft ze les aan de Toneelschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam.

Temmink speelt diverse rollen bij diverse gezelschappen en staat daarmee regelmatig op de planken. Ze maakt onder andere haar opwachting in Festen (2002-2003), De getemde feeks (2004), Oom Wanja (2004), Driekoningenavond (2006), Naar Schotland (2008), Op hoop van zegen (2008-2009), De Vaginamonologen (2012), Annie op Soestdijk (2014-2015), Bloedverwanten (2015), Macbeth (2015-2016) en Doet sneeuw pijn (2020).

Op het grote doek
Temmink staat vaker op de bühne dan in de bioscoop, maar toch is ze hier ook met regelmaat te zien. Ze speelt onder andere in De tranen van Maria Machita, Lek, De Grot, MissiePoo16 en Julia’s hart. Ook als stemactrice is Temmink actief. Ze spreekt onder andere de stem in van Nanny McPhee (1 en 2). Ook is ze te horen in een aantal hoorspelen, zoals Zaterdag, De helende reis en De ontdekking van de hemel.

Haar rollen in het theater houden Temmink druk bezig, maar dat weerhoudt haar er niet van ook voor televisie veel rollen te spelen. Haar doorbraak op televisie is haar hoofdrol in de serie Oud Geld, waarvoor ze een Gouden Kalf voor best actrice ontvangt. Andere grote series waarin Temmink te zien is zijn 9 dagen van de gier, Ernstige delicten, Keyzer & De Boer Advocaten, Annie M.G., Bloedverwanten, Flikken Maastricht, De 12 van Oldenheim, Nieuwe Buren, Smeris en Hollands Hoop.

Ook is Temmink al sinds 2000 een van de actrices bij het programma De vloer op van Peter Baan. Hier staat ze op de planken naast onder andere Achmed Akkabi, Pierre Bokma, Guy Clemens, Anna Raadsveld, Yannick van de Velde en Romana Vrede. In 2012 sluit ze zich ook aan bij De vloer op junior.

Foto: Frank Ruiter / LUMEN