“Muziek maken is voor mij een dialoog met de componist, een confrontatie met een tijdperk, en de kunst om op een hoger niveau verbinding te maken met de compositie, muzikale partners op het podium en het publiek.”

Als een van de meest veelzijdige artiesten van de jongere generatie treedt Pauline Sachse op met musici als Isabelle Faust, Janine Jansen, Harriet Krijgh en Martin Helmchen. De veelgevraagde solist en kamermusicus is een vaste gast op festivals als de “Salzburger Festspiele”, de “Schubertiade” Schwarzenberg, het Moritzburg Festival en het “Rheingau Musik Festival”. Ze treedt op in muziekcentra zoals de Wigmore Hall London, het Wiener Konzerthaus en de Berliner Philharmonie.

In haar verkenning van stilistische diversiteit kiest ze voor uitvoeringspraktische middelen zoals darmsnaren, bijpassende strijkstokken en verschillende stemmingen en temperamenten die helpen om affecten over te brengen en een levendige articulatie en muzikale taal mogelijk te maken die overeenkomt met de tijdgeest van het tijdperk. Ze werkt samen met componisten als Jörg Widmann, Peteris Vasks, Christian Jost en Kit Armstrong en nam deel aan verschillende wereldpremières.

De discografie van Pauline Sachse onthult een breed repertoire. Naast werken van Schumann, Brahms, Sjostakovitsj en Hindemith realiseerde ze verschillende eerste opnames en wereldpremières, zoals de “Hamlet Echoes” van Christian Jost of enkele vroeg-klassieke sonates van Franz Benda en Giorgio Antoniotto. Zowel de cd “Viola Galante” als haar opname van de Sjostakovitsj Sonata en Schuberts Schwanengesang met pianiste Lauma Skride stonden op de longlist van de “Preis der deutschen Schallplattenkritik” en kregen veel lovende kritieken.

Van 2013 tot 2019 bekleedde ze het hoogleraarschap voor altviool aan de Academie voor Muziek Carl Maria von Weber in Dresden en was daarvoor de eerste altviolist van het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin en gastprofessor aan de Hanns Eisler School of Music Berlin. Aan deze universiteit studeerde ze bij Tabea Zimmermann en werkte ze als haar assistent. Ze volgde verdere studies aan de UdK Berlin, aan de Yale University USA en bij het Alban Berg Quartet.

Pauline Sachse bespeelt een altviool van Paolo Maggini (Brescia) uit 1610 en een altviool van Patrick Robin.