De Nederlandse componiste Karmit Fadael (1996), kind van een Nederlandse moeder en een Israëlische vader, werd geboren in Duitsland en groeide op in Friesland. Zij begon haar muziekeducatie als 5-jarige op de viool. Als schoolopdracht deed zij in 2012 en 2013 mee met de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Beide keren won ze in de derde ronde, vioolspelend met het NBE in de Oosterpoort Groningen, de Jong Talentprijs. Een studie compositie bij Martijn Padding, Calliope Tsoupaki en Guus Janssen aan het Koninklijk conservatorium volgde.

Ze heeft voor verschillende ensembles en orkesten gecomponeerd: Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Noord Nederlands Orkest, Amsterdam Sinfonietta, ensemble Fuse. Compositieopdrachten zijn ook verstrekt door festivals als de Cellobiënnale Amsterdam en November Music. In 2021 is door De Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest een stipendium aan haar toegekend.

In haar muziek is ze middels melodieën, harmonieën en structuren op zoek naar vele soorten klankcombinaties. Waarin ze graag ‘oude’ technieken met ‘nieuwe’ elementen combineert. Daarnaast is zij grootliefhebber van boventonen en niet westerse toonladders.

“Als persoon ben ik emotioneel, eigenwijs, rationeel maar ook kalm. Deze eigenschappen kun je herkennen in mijn muziek. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe klankcombinaties en probeer ik zowel het publiek als de musici aan te spreken.”