Federico Altare werd geboren in Turijn, Italië in 1997. Zijn eerste kennismaking met muziek kreeg hij door het meezingen in een koor toen hij acht jaar oud was. Daarna startte hij met dwarsfluitles en werd hij in 2014 toegelaten op het conservatorium. Sinds 2016 studeert hij aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Federico is altijd op zoek naar veel variatie binnen zijn beroep: solowerken (van barok tot hedendaags), een duo met pianiste Cecilia Apostolo, kamermuziek (onder meer Mosa Trio, Quartetto Ars Nova) en orkestwerk (NJO, Orchestra Sinfonica Nazionale del Sistema Italia, Pequeñas Huellas International Orchestra). In 2018 maakte hij zijn solodebuut met het uitdagende tweede fluitconcert van Jolivet in samenwerking met het Codarts Ensemble. Ook treedt hij regelmatig als kamermusicus op in zalen als De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven, Auditorium Giuseppe Verdi (Turijn) en het Auditorium Fratelli Olivieri (Novara).

Federico had les van Tuninetti and Danilo Putrino, en later op het Conservatorium van Novara van Gianni Biocotino. Op het Codarts Conservatorium krijgt hij les van Juliette Hurel, Julie Moulin en Wim Steinmann. Momenteel maakt hij onderdeel uit van het CRPCA, het academy project van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.