Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en hij is zeker de avontuurlijkste. De blokfluit is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, werkt met elektronica en zoekt samenwerking op het gebied van andere kunstdisciplines, bijvoorbeeld met filmmakers (Werner Herzog, Paul en Menno de Nooijer). Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuws tot Vivaldi’s Vier jaargetijden tot de muziek van morgen. Ongeveer honderd werken zijn voor hem geschreven, waaronder twaalf soloconcerten (Willem Jeths, Theo Loevendie, Anna Meredith e.a.). Pierre Boulez verleende hem persoonlijk toestemming zijn klarinetcompositie Dialogue de l’ombre double voor blokfluit te bewerken. In 2019 gaf hij in Tallinn de wereldpremière van Arvo Pärts Fratres in een eigen versie voor blokfluit.

Bosgraafs opname van Jacob van Eycks Der Fluyten Lust-hof  markeerde in 2006 zijn internationale doorbraak. Sindsdien zijn talrijke andere cd’s verschenen, hoofdzakelijk op het label Brilliant Classics. De meeste opnamen maakt hij met zijn Ensemble Cordevento, waarmee hij tevens optrad van Utrecht tot Hong Kong. Als solist speelde hij onder meer met het Dallas Symphony Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest, de Duisburger Philharmoniker, het Residentie Orkest, het Melbourne Symphony Orchestra en het Helsinki Baroque Orchestra. In februari 2017 gaf hij op uitnodiging van Jaap van Zweden als solist leiding aan de Hong Kong Philharmonic. Concerto Köln begeleidde hem in 2021 bij zijn solodebuut in de Elbphilharmonie van Hamburg. Wanneer hij niet als blokfluitsolist optreedt, leidt hij orkesten als ervaren continuospeler van achter het clavecimbel, of vanaf de bok.

In 2009 ontving hij een Borletti-Buitoni Trust Award (2009), twee jaar later was hij de eerste blokfluitist die de Nederlandse Muziekprijs kreeg. Bosgraaf doceert aan de muziekacademie van Krakau, is vaste gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Taipei, en geeft masterclasses over de hele wereld.

Foto: Marco Borggreve